Nagasaki, havenstad met Hollands verleden

Beschrijving
Drie dagen nadat er een alles verwoestende atoombom op Hiroshima gevallen was, werd ook Nagasaki op 9 augustus 1945 grotendeels weggevaagd. 150.000 mensen overleefde de ramp niet. 

Met de tram kun je op eigen gelegenheid naar de kathedraal van Urakami waar op 9 augustus om 11:00 uur de bom Fat Boy gedropt werd. Bezoek ook zeker Glover Garden en het Von Sieboldhuis (de eerste westerling die westerse medicijnen doceerde en tussen 1823 en 1829 arts was op het eiland Dejima).

Nagasaki is van oudsher een havenstad. Als eerste buitenlanders zette in 1543 Chinezen en Portugezen voet aan land. Bang voor buitenlandse religieuze invloeden werden eind 16de eeuw zesentwintig christenen gekruisigd. Protestante Nederlanders kwamen begin 1600 aan wal en werden minder als een bedreiging gezien omdat ze meer interesse leken te hebben in het drijven van handel

Vanaf 1609 werd de haven van Nagasaki opengesteld voor alleen Nederlandse handel drijvers. De handel met het westen floreerde en ook veel nieuwe westerse technieken als de boekdrukkunst, scheepsbouw en bier brouwen werden hier geïntroduceerd. 

Dejima

De shogun (Japanse opperbevelhebber) die midden 17de eeuw aan de macht was, was erg huiverig voor Christelijke invloeden en liet de Hollanders opsluiten op het schiereiland Dejima. De Nederlanders leefde onder strikte beperkingen op het eilandje (ongeveer zo groot als de Dam in Amsterdam). Zo mochten ze maar één keer per jaar het eiland verlaten om de shogun in Edo te bezoeken en mochten er geen vrouwen wonen, alleen prostituees werden toegelaten. Overledenen mochten niet op Japanse bodem begraven worden maar kregen een zeemansgraf.

Tegenwoordig is het oorspronkelijke Dejima bijna geheel verdwenen. Op de plek waar het gelegen moet hebben zijn nog wel diverse Nederlandse voorwerpen te zien in het Dejima Museum. 

Hoogtepunten

  • Nagasaki

Kaart aan het laden

Programma

Dag 1: Nagasaki Victoria Inn
Dag 2: Nagasaki Victoria Inn

Programma

Dag {{$index + 1}}: {{day.Location.Name}} {{day.Hotel.Name}} {{excursion.Name}}
Dag {{offerModule.Travelmodule.DayToDay.length + 1}}: {{lastLocation}} {{excursion.Name}}